- 8 octubre, 2012
- Categorias: Legal
Si ho faig, perdré la confiança dels meus clients? Els proveïdors em deixaran de servir?
Totes són preguntes que la gran majoria dels empresaris és plantegen actualment.
Potser caldria plantejar-se els interrogants d’una altre manera. Que em passarà si no presento concurs i estic en una clara situació d’il·líquides o insolvència? Que és preferible, que respongui la societat del deute social o poso en perill el meu patrimoni personal?
Avui en dia, són qüestions que tard o d’hora es plantegen tots els òrgans d’administració de les societats de capital.
La llei concursal és vinculant. La citada llei ens obliga a actuar de determinada forma davant certes circumstàncies, i no ens queda més alternativa que complir-la, si no, hi ha conseqüències.
La normativa concursal exigeix al deutor que sol·liciti la declaració de concurs dins dels dos mesos següents a la data en que s’hagués conegut el seu estat d’insolvència.
Si en aquest termini no es presenta la sol·licitud de concurs, podria ser motiu suficient de derivació de responsabilitat cap a l’òrgan d’administració de la societat, que és l’obligat a sol·licitar-lo, i dictar-se resolucions judicials condemnant-los a pagar el deute social o part d’ell, responen amb el seu patrimoni personal, i inclús acordar-se la seva inhabilitació del càrrec
Avui en dia ja no sorprèn a ningú que una empresa presenti concurs. Si la activitat de la societat concursada continua, si les comandes es serveixen i/o entreguen en termini als clients, i si s’arriba a acords en quan la forma de pagament als proveïdors de les factures que es meritin a partir de la declaració de concurs, no té perquè veure’s afectat de forma alarmant la continuïtat de l’empresa.
Sempre hi haurà algun client o proveïdor reticent, però es preferible arriscar-se i presentar el concurs si estàs obligat, a que l’empresari ho pugui perdre tot, l’empresa i el seu patrimoni personal.
Silvia Sallarès - Advocada