- 1 abril, 2015
- Categorias: Fiscal
A través del Real Decreto-ley enunciado se introducen determinadas novedades en los Impuestos sobre la Renta de las Personas Físicas y Sociedades, que detallamos seguidamente.
IMPUESTO SOBRE LA RENTA DE LAS PERSONAS FÍSICAS
I. Deducciones anticipadas
Se añaden con efectos desde 1 de enero de 2015 las siguientes modificaciones en las nuevas deducciones anticipadas establecidas recientemente con la reforma del Impuesto:
- Se añade una nueva deducción de hasta 1.200 euros por ser un ascendiente separado legalmente, o sin vínculo matrimonial, con dos hijos sin derecho a percibir anualidades por alimentos y por los que tenga derecho a la totalidad del mínimo por descendientes.
- Se amplía el colectivo de contribuyentes que pueden beneficiarse tanto de esta nueva deducción, como de las hasta ahora existentes por descendiente con discapacidad, por ascendiente con discapacidad y por familia numerosa, incorporándose los contribuyentes que perciban prestaciones contributivas y asistenciales del sistema de protección de desempleo, pensiones de la Seguridad Social o Clases Pasivas y prestaciones análogas a las anteriores percibidas por profesionales de mutualidades de previsión social que actúen como alternativas al régimen especial de trabajadores por cuenta propia o autónomos de la Seguridad Social. Además estos contribuyentes no tendrán como límite de su deducción el importe de sus cotizaciones sociales.
II. Nuevos supuestos de exención de rentas obtenidas por el deudor en procedimientos concursales
Estarán exentas del IRPF las rentas obtenidas por los deudores que se pongan de manifiesto como consecuencia de:
- Quitas y daciones en pago de deudas establecidas:
En un convenio aprobado judicialmente.
En un acuerdo de refinanciación judicialmente aprobado.
En un acuerdo extrajudicial de pagos.
- Exoneraciones del pasivo insatisfecho.
Realizadas de conformidad con la Ley 22/2003, de 9 de julio, Concursal, siempre que no deriven del ejercicio de actividades económicas.
III. Se modifican los siguientes aspectos del Real Decreto-ley 6/2012 de 8 de marzo, de medidas urgentes de protección de deudores hipotecarios sin recursos:
- En el requisito de que el conjunto de los ingresos de los miembros de la unidad familiar no supere el límite de tres veces el Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples (IPREM) para poder estar incluido en el umbral de exclusión, se especifica que se considerará el IPREM anual de catorce pagas.
- Se añade entre los supuestos que se encuentran en circunstancia familiar de especial vulnerabilidad a los mayores de 60 años.
- Se modifican los precios de adquisición máximos de los inmuebles hipotecados que posibilitan la aplicación del Código de Buenas Prácticas.
- Se establece la inaplicación definitiva de las cláusulas suelo, para aquellos deudores situados en el nuevo umbral del Código de Buenas Prácticas.
IMPUESTO SOBRE SOCIEDADES
I. Reducción de obligaciones formales a las entidades parcialmente exentas
Para los periodos impositivos que se inicien a partir de 1 de enero de 2015, se modifica el art. 124.3 de la Ley 27/2014, del Impuesto sobre Sociedades (LIS) con el objeto de aliviar el cumplimiento de obligaciones formales a las entidades parcialmente exentas reguladas en el art. 9.3 LIS.
El art. 7 del Real Decreto-Ley 1/2015 establece la exclusión de la obligación de presentar declaración en el Impuesto sobre Sociedades a las entidades parcialmente exentas, que cumplan determinados requisitos, siempre que no estén sujetas a la Ley 49/2002, de 23 de diciembre, de régimen fiscal de las entidades sin fines lucrativos y de los incentivos fiscales al mecenazgo, ni se trate de partidos políticos.
Quedan excluidas de la obligación de declarar por el Impuesto sobre Sociedades las entidades parcialmente exentas del art. 9.3 LIS, cuyos ingresos totales del periodo impositivo no superen 50.000 euros anuales, siempre que el importe total de los ingresos correspondientes a rentas no exentas no supere 2.000 euros anuales y que todas sus rentas no exentas estén sometidas a retención.
Las entidades parcialmente exentas del Impuesto sobre Sociedades reguladas en el art. 9.3 LIS son las siguientes:
a. Las entidades e instituciones sin ánimo de lucro, a las que no resulte de aplicación el régimen fiscal regulado en el título II de la Ley 49/2002, de 23 de diciembre, de régimen fiscal de las entidades sin fines lucrativos y de los incentivos fiscales al mecenazgo.
b. Las uniones, federaciones y confederaciones cooperativas.
c. Los colegios profesionales, las asociaciones empresariales, las cámaras oficiales y los sindicatos de trabajadores.
d. Los fondos de promoción de empleo constituidos al amparo del artículo veintidós de la Ley 27/1984, de 26 de julio, sobre reconversión y reindustrialización.
e. Las Mutuas Colaboradoras de la Seguridad Social, reguladas en el texto refundido de la Ley General de la Seguridad Social, aprobado por el Real Decreto Legislativo 1/1994, de 20 de junio.
f. Las entidades de derecho público Puertos del Estado y las respectivas de las Comunidades Autónomas, así como las Autoridades Portuarias.
A través del Reial decret llei enunciat s’introdueixen determinades novetats en els Impostos sobre la Renda de les Persones Físiques i societats, que detallem tot seguit.
IMPOST SOBRE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSIQUES
I. Deduccions anticipades
S’afegeixen amb efectes des 1 gener 2015 les següents modificacions en les noves deduccions anticipades establertes recentment amb la reforma de l’impost:
- S’afegeix una nova deducció de fins a 1.200 euros per ser un ascendent separat legalment, o sense vincle matrimonial, amb dos fills sense dret a percebre anualitats per aliments i pels que tingui dret a la totalitat del mínim per descendents.
- S’amplia el col·lectiu de contribuents que poden beneficiar tant d’aquesta nova deducció, com de les fins ara existents per descendent amb discapacitat, per ascendent amb discapacitat i per família nombrosa, incorporant els contribuents que percebin prestacions contributives i assistencials del sistema de protecció de atur, pensions de la Seguretat Social o classes passives i prestacions anàlogues a les anteriors percebudes per professionals de mutualitats de previsió social que actuïn com a alternatives al règim especial de treballadors per compte propi o autònoms de la Seguretat Social. A més aquests contribuents no tindran com a límit de la seva deducció l’import de les seves cotitzacions socials.
II. Nous supòsits d’exempció de rendes obtingudes pel deutor en procediments concursals
Estaran exemptes de l’IRPF les rendes obtingudes pels deutors que es posin de manifest com a conseqüència de:
- Lleves i dacions en pagament de deutes establertes:
En un conveni aprovat judicialment.
En un acord de refinançament judicialment aprovat.
En un acord extrajudicial de pagaments.
- Exoneracions del passiu insatisfet.
Realitzades de conformitat amb la Llei 22/2003, de 9 de juliol, concursal, sempre que no derivin de l’exercici d’activitats econòmiques.
III. Es modifiquen els següents aspectes del Reial decret llei 6/2012 de 8 de març, de mesures urgents de protecció de deutors hipotecaris sense recursos:
- En el requisit que el conjunt dels ingressos dels membres de la unitat familiar no superi el límit de tres vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) per poder estar inclòs en el llindar d’exclusió, s’especifica que es considerarà l’IPREM anual de catorze pagues.
- S’afegeix entre els supòsits que es troben en circumstància familiar d’especial vulnerabilitat als majors de 60 anys.
- Es modifiquen els preus d’adquisició màxims dels immobles hipotecats que possibiliten l’aplicació del Codi de Bones Pràctiques.
- S’estableix la inaplicació definitiva de les clàusules sòl, per a aquells deutors situats en el nou llindar del Codi de Bones Pràctiques.
IMPOST SOBRE SOCIETATS
I. Reducció d’obligacions formals a les entitats parcialment exemptes
Per als períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’1 de gener de 2015, es modifica l’art. 124.3 de la Llei 27/2014, de l’Impost sobre Societats (LIS) amb l’objecte d’alleujar el compliment d’obligacions formals a les entitats parcialment exemptes regulades en l’art. 9.3 LIS.
L’art. 7 del Reial decret llei 1/2015 estableix l’exclusió de l’obligació de presentar declaració en l’Impost sobre Societats a les entitats parcialment exemptes, que compleixin determinats requisits, sempre que no estiguin subjectes a la Llei 49/2002, de 23 de desembre , de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge, ni es tracti de partits polítics.
Queden excloses de l’obligació de declarar per l’Impost sobre Societats les entitats parcialment exemptes de l’art. 9.3 LIS, els ingressos totals del període impositiu no superin 50.000 euros anuals, sempre que l’import total dels ingressos corresponents a rendes no exemptes no superi 2.000 euros anuals i que totes les seves rendes no exemptes estiguin sotmeses a retenció.
Les entitats parcialment exemptes de l’Impost sobre Societats regulades en l’art. 9.3 LIS són les següents:
a. Les entitats i institucions sense ànim de lucre, a les quals no sigui aplicable el règim fiscal regulat en el títol II de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge.
b. Les unions, federacions i confederacions cooperatives.
c. Els col·legis professionals, les associacions empresarials, les cambres oficials i els sindicats de treballadors.
d. Els fons de promoció d’ocupació constituïts a l’empara de l’article vint-i de la Llei 27/1984, de 26 de juliol, sobre reconversió i reindustrialització.
i. Les Mútues col·laboradores de la Seguretat Social, regulades en el text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/1994, de 20 de juny.
f. Les entitats de dret públic Ports de l’Estat i les respectives de les comunitats autònomes, així com les autoritats portuàries.