Què fer contra l’absentisme laboral?

El passat mes de setembre sortia a la llum, de la mà de Randstad Research, l’informe sobre l’absentisme laboral durant el primer trimestre del 2019 a Espanya. Aquest estudi, posa de manifest que 267.000 professionals no assisteixen als seus respectius llocs de treball diàriament i, a més, ho fan sense cap justificació. Això suposa un 26,4% del total de treballadors que no van a la feina, enfront del 73,6%, unes 747.000 persones, degut a què cursen una incapacitat temporal. A més, l’informe assenyala que aquests nivells d’absentisme suposen la pèrdua de l’1,4% de les hores pactades, en el cas d’absentisme no justificat i un 5,2% per l’absentisme justificat.

Certament, l’existència d’un absentisme elevat i continuat pot suposar un gran perjudici per a les empreses que el pateixen, atès que l’absència en els llocs treballs implica directament la disminució de la productivitat, desajustos en la planificació del treball, deteriorament en la qualitat final del producte o servei que s’ofereix, etc …

Per combatre l’absentisme injustificat és crucial que les empreses, ja sigui per mitjans propis o mitjançant tercers, procedeixin a l’anàlisi de l’origen d’aquest absentisme. Adoptar una política única de sancions o acomiadaments pot tornar-se contraproduent i sol generar problemes afegits que en definitiva entorpeixen el bon desenvolupament de l’activitat. Un dels motius pel que se solen donar situacions d’absentisme és la dificultat de conciliar la vida en el treball i la vida fora d’ell. Moments en què el treballador ha d’escollir entre les seves obligacions laborals o les seves obligacions familiars o personals. La incorporació de noves tecnologies, per poder desenvolupar la seva tasca des de punts diferents al lloc de treball habitual i la flexibilització de l’horari de treball donen resposta a aquest tipus d’absentisme, no només eliminant-, sinó augmentant la qualitat final del treball realitzat, el que indubtablement resulta beneficiós per a l’empresa.

En definitiva, si bé és cert que s’ha de combatre l’absentisme, potser el focus hagi de centrar-se en millorar les condicions de conciliació familiar i laboral, i no obsessionar-se per la pèrdua d’hores que suposa per a l’empresa, com així ho assenyala l’informe Randstad, atès que en la gran majoria de sectors, avui en dia, podem afirmar que més hores no necessàriament implica ni més ni millor treball.


Arturo Figuerola

Assessor Laboral

print


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"