- 4 abril, 2023
- Category: Economia, Empreses, Fiscal
- Primer de tot, seria bo comentar el termini per la confecció de la renta, que és de l’11 d’abril al 30 de juny de 2023, tot i que ja es poden consultar les dades fiscals des de la seu electrònica d’Hisenda. És necessari remarcar que tot i que és possible presentar la renda fins el mateix dia 30 de juny, la data final de domiciliació bancària és el 27 de juny. Si la persona vol confeccionar la renda a través de l’Agència Tributària, és obligatori demanar cita prèvia entre el 3 de maig i el 29 de juny.
- Els límits de cara a estar obligat a presentar la renda són els mateixos que l’any passat.
- En aquest 2022, l’aportació màxima desgravable en renda de plans d’estalvi individuals baixen dels 2.000 euros anteriors als 1.500 actuals (o 30% de la base imposable de l’impost), mentre que dels plans d’estalvi empresarials es manté el límit de 10.000 euros (o 30% de la base imposable de l’impost). Per tant, les aportacions de plans d’estalvi empresarials poden complementar les aportacions individuals fins a 8.500 euros més per arribar al límit conjunt de les aportacions a plans d’estalvi individuals i empresarials de 10.000 euros. La mesura es clara: es vol promocionar els plans d’estalvi empresarials.
- Al 2022 entra en vigor la nova deducció per maternitat per mares amb nens menors de tres anys. Aquesta era una deducció existent a les anteriors campanyes de renda, però era necessari que la mare estigués realitzant un treball per compte propi o aliè. Aquest any, també poden optar a aquesta deducció les mares receptores de prestacions contributives o assistencials. La deducció és de 100 euros al mes per fins que el fill fa els 3 anys.
- Hi ha una desgravació que es va implementar en la campanya de renda de 2021 però pot tenir més transcendència per la campanya de 2022 (ja que l’any passat va començar per les obres fetes a partir d’octubre de 2021). Les persones que hagin fet obres durant el 2022 per la millora de l’eficiència energètica poden aplicar-se una desgravació de l’import de les obres fetes sobre l’habitatge en aquesta matèria. Concretament:
- Obres que hagin reduït en un 7% com a mínim la demanda de calefacció i refrigeració (com la substitució de vidres normals per altres de doble aïllament): base de desgravació d’un 20% del cost de les obres, fins a un màxim de base de desgravació 5.000 euros.
- Obres que redueixin el consum d’energia primària no renovable en un 30% com a mínim, o bé es millori fins a la categoria A o B de la certificació energètica de l’habitatge (per exemple, instal·lar panells aïllants a les parets): base de desgravació d’un 40% del cost de les obres, amb un màxim de base de desgravació 7.500 euros.
- Obres d’eficiència energètica iguals que les del punt anterior però que afectin al conjunt d’un edifici d’us residencial (no només un habitatge): base de desgravació d’un 60% del cost de les obres, fins a un màxim de base de desgravació 5.000 euros anuals. En aquest cas, però es pot deduir l’import restant en els 4 anys següents, però no superant el límit acumulat de base de desgravació total de 15.000 euros.
- La declaració de patrimoni (que els residents de Catalunya estan obligats a fer si es seu patrimoni personal supera el mig milió d’euros), serà més elevat aquest any pels contribuents que tinguin una base d’aquest impost superior als 20 milions d’euros, doncs la Generalitat ha creat un nou tram del 3,48% a partir d’aquesta xifra de patrimoni.
- No es ben be una novetat de la renda ni patrimoni, però si està relacionada. Aquest any i el següent serà d’aplicació el nou Impost estatal de solidaritat de Grans Fortunes (IGF). Aquest impost és obligatori pels contribuents que tinguin un patrimoni superior als 3 milions d’euros i el seu període de liquidació serà entre l’1 i el 31 de juliol d’aquest any. L’impost és molt similar a l’impost de patrimoni i va ser creat principalment per recaptar a aquelles comunitats autònomes on l’impost de patrimoni està bonificat (com a la comunitat de Madrid, Andalusia i Galicia), doncs de l’import resultat de la liquidació de l’IGF, es restarà la liquidació de l’impost de patrimoni. El tram extra a l’impost de patrimoni va ser aprovat per la Generalitat de Catalunya per evitar perdre recaptació en favor de l’Estat. Per la qual cosa, la majoria de contribuents que hagin de liquidar el IGF veuran que en molts casos, l’import a liquidar serà molt baix donat que el gruix principal estarà ingressat a través de l’impost de patrimoni.
Javier Díez
Assessor Fiscal JDA/SFA