Període de referència per al còmput d’extincions en els acomiadaments col·lectius

La recent sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), de 11 de novembre de 2020, ha suposat un canvi en la forma d’interpretar el període de referència de noranta dies que ha de tenir-se en compte per computar les extincions dutes a terme en una empresa i valorar, així, si estem o no davant un acomiadament col·lectiu.

Fins ara, la doctrina jurisprudencial del Tribunal Suprem interpretava l’últim paràgraf de l’article 51.1 de l’Estatut dels Treballadors en els següents termes: “estableix una norma general en virtut de la qual el dia de l’acomiadament constitueix el dia final del termini (el” dies ad quem “) per a les extincions contractuals que s’acordin aquest dia i, a el mateix temps, el dia inicial (el” dies a quo “) per al còmput de el període dels 90 dies següents. En termes generals, el dia en què s’acorda l’extinció constitueix el dia final del còmput del primer període de noranta dies i l’inicial de el següent “(FJ 2n.1” in fine “TS 2013.01.23 i FJ 2n.2 “in fine” TS 23-4-2012). “

No obstant això, el Jutjat del Social nº 3 de Barcelona, ​​eleva qüestió prejudicial a l’TJUE i planteja els seus dubtes sobre l’adequació d’aquesta interpretació a la Directiva 98/59 art.1.1.a. En el cas concret, durant els 90 dies següents a partir de la data d’acomiadament de treballador demandant, es van produir a l’empresa 35 extincions de contractes de treball computables en el sentit del que indica per l’esmentada Directiva.

La Sentència TJUE 11 novembre 2020 (C-300/19) Marclean Technologies, seguint el criteri del jutjat remitent, ha entès que el període de referència per determinar l’existència d’un acomiadament col·lectiu ha de calcular-computant tot període de 30 o de 90 dies consecutius.

En concret, afirma que la plena eficàcia de la Directiva es veuria limitada, en contra de la seva pròpia finalitat, si fos interpretada en el sentit que els tribunals nacionals no poden computar els acomiadaments produïts abans o després de la data de l’acomiadament individual impugnat a efectes de determinar si existeix o no un acomiadament col·lectiu.

Per tant, aplicant aquest nou criteri, a l’efecte d’apreciar si un acomiadament individual impugnat forma part d’un acomiadament col·lectiu, el període de referència ha de calcular computant tot període de 90 dies consecutius en què hagi tingut lloc aquest acomiadament individual, i durant el qual s’hagi produït el major nombre d’acomiadaments efectuats per l’empresari per un o diversos motius no inherents a la persona dels treballadors.


JDA/SFAI

print


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"