- 4 juliol, 2024
- Category: Contabilitat, Economia, Emprenedors, Empreses, Fiscal
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha emès una sentència que ha generat gran repercussió en l’àmbit legal espanyol, avalant que Espanya limiti l’exoneració de deutes amb Hisenda i la Seguretat Social.
Tal com ja deuen saber, des de setembre de 2022, el perdó dels deutes públics ha quedat molt limitat a Espanya. Concretament, els límits són 10.000 euros d’Hisenda i 10.000 euros de la Seguretat Social. Aquesta és una norma numèrica que no existia anteriorment.
Per posar un exemple, amb l’anterior regulació, les persones que tinguessin multes, recàrrecs i interessos, per l’import que sigui, podien veure aquests deutes perdonats. Amb l’actual, això és impossible. Això ha posat en dificultat a molts administradors que han pogut sofrir derivació de responsabilitat, o a autònoms que han tingut mals moments econòmics.
El TJUE avala que no es condonin els deutes públics
Amb tot això, alguns tribunals espanyols van preguntar el 2023 al TJUE sobre si la normativa espanyola era correcta i concorde a la normativa europea. Ara estan començant a arribar les primeres respostes.
Per desgràcia, tot continua sent igual o més negatiu que abans. Hem de recordar que la nostra normativa entorn de l’exoneració del passiu insatisfet (segona oportunitat) pivota sobre la Directiva d’Insolvències Europea de 2019, i és en aquesta Directiva, on es contempla que les persones, en concret els empresaris i autònoms, han de poder gaudir d’una veritable exoneració plena dels seus deutes.
Per consegüent, la manera en què la Directiva està redactada no concorda amb els límits tan durs que han estat aprovats. Com podem pensar en una veritable exoneració dels deutes de l’empresari si el deute públic es limita a 10.000 euros? No són o no eren conscients els nostres legisladors que hi ha milers d’empresaris que a causa de la crisi de 2008 i després 2012, van acumular deute públic superior als centenars de milers d’euros?
Límit de 20.000 euros
La veritat és que el text inicial de 2022 reduïa encara més el límit a 1.000 euros d’Hisenda i 1.000 euros de la Seguretat Social, fet era del tot ridícul. Una negociació a última hora del Senat va elevar el límit a 10.000 euros.
Per tot això, li va preguntar l’Audiència Provincial d’Alacant al TJUE si la Directiva europea i la norma espanyola estaven d’acord, en una decisió que afectaria en gran manera a tots els empresaris europeus.
Doncs bé, la decisió ha estat tot un revés. Segons el TJUE, els estats membres són lliures d’incloure categories de deute en els quals considerin que no ha d’existir exoneració, sempre que ho justifiquin. En el cas d’Espanya, sembla que la justificació és l’interès general.
- Atenció. La resposta del TJUE suposa una adhesió a les tesis de l’Executiu, avalant que la nova Llei concursal espanyola, que va entrar en vigor el setembre de 2022 i que va transposar la Directiva comunitària sobre reestructuracions i insolvències, no perdoni (o només ho faci parcialment) els deutes contrets amb Hisenda o la Seguretat Social a les persones físiques en concurs de creditors. En l’actualitat, només es condona un màxim de 10.000 euros del deute que es manté amb cada Administració.
En conclusió, el TJUE gira l’esquena en la primera sentència en aquesta matèria, tot i que cal recordar que encara queden 4 batalles més per lliurar, que previsiblement es resoldran totes enguany.
La més important i interessant, és la que gira entorn de les sancions molt greus i a la derivació de responsabilitat. Recordem que l’empresari a qui li deriven, encara que sigui un euro de deute públic, com a responsabilitat tributària, veu impedit qualsevol classe de perdó dels deutes de qualsevol mena. Amb el que el càstig és majúscul. D’igual mode, aquell que hagi sofert una sanció molt greu, tampoc pot veure els seus deutes exonerats.
No hi ha dubte que el nostre legislador s’ha obstinat a castigar en tot el que ha pogut a l’empresari, que és de nou, el dolent de la pel·lícula.
Consulteu els nostres serveis fiscals, laborals i legals aquí.
JDA/SFA