Les inspeccions tributàries: el registre de domicilis o d’empreses i les caixes de seguretat privades

L’estratègia inspectora de l’Agència Tributària va rebre recentment una sentència adversa per part de Tribunal Suprem que li va impedir registrar domicilis o empreses, sense justificar detalladament a el jutge per què havia d’autoritzar aquest pas. Mentre que la Hisenda Pública reclama una nova regulació que clarifiqui en quins supòsits està autoritzada a fer-ho, i que permeti el registre sense necessitat d’avisar el contribuent que està subjecte a una inspecció per evitar la destrucció de proves, a Hisenda se li ha obert un nou front judicial al voltant de la inspecció de caixes de seguretat.

L’assumpte, que no sembla que hagi de ser pacífic, ha portat ja a pronunciar-recentment en dues ocasions al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Davant la demanda de dos contribuents que s’oposaven, el Tribunal ha fixat el seu criteri sobre quins requisits s’han de donar per permetre a l’Agència Tributària el precinte d’una caixa de seguretat, el pas previ a la seva obertura que persegueix evitar que el seu amo pugui manipular el contingut.

En el cas del registre de seus empresarials o llars de particulars, pesava com a argument per protegir el contribuent davant d’aquestes actuacions la inviolabilitat de domicili que protegeix l’article 18.2 de la Constitució. En aquesta ocasió, l’alt tribunal valencià descarta que entri en joc i aclareix que el dret fonamental que impera és el de la intimitat, que recull article 18.1 de la Carta Magna. Els magistrats segueixen la doctrina del Tribunal Constitucional de 2002, concloent que “el tret essencial que defineix el domicili constitucionalment protegit de les persones físiques resideix en l’aptitud per desenvolupar-hi la vida privada” mentre que “no sembla que una caixa de seguretat” , en referència a aquelles que lloguen les entitats bancàries, “pugui ser considerada com a domicili constitucionalment protegit d’una persona física”. Tampoc gaudiria d’inviolabilitat una caixa forta instal·lada al domicili d’un particular o una empresa, matisa, ja que la protecció regeix sobre els espais físics indispensables per al desenvolupament de l’activitat o la vida.

No obstant això, el TSJ de València considera que l’AEAT podria estar vulnerant el dret a la intimitat al precintar aquestes caixes per inspeccionar-sense que el propietari pugui accedir prèviament al seu contingut, ja que “no hi ha plena intimitat si no es pot disposar d’allò que és íntim “.


JDA SFAI 

print


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.