La nova Llei de Startups: un impuls a l’emprenedoria i la innovació

Com sovint passa, la regulació arriba després de la innovació. Per aquesta raó, ja fa temps que estem familiaritzats amb el concepte de startup, la qual s’ha consolidat com a nou model de negoci cada vegada més freqüent en la nostra societat. Ara bé, no ha estat fins ara que s’ha regulat una normativa específica per aquestes empreses. El passat mes de desembre es va aprovar la Llei de Startups, la qual ha permès establir un marc legal adaptat a les necessitats d’aquestes empreses. En aquest article, descobrirem quines són les claus principals que has de conèixer.

Aquesta nova Llei de Startups estableix un conjunt de mesures per a recolzar les empreses emergents i reduir les barreres que enfronten al seu creixement i consolidació en el mercat. Entre les mesures més importants es troben:

  • Un règim fiscal específic per a les startups: la llei estableix un marc fiscal específic per a les startups, amb mesures com: la reducció de les càrregues fiscals en els primers anys d’activitat, la bonificació de la meitat dels rendiments del treball en la sortida els denominats “carried interest”; l’increment de l’exempció de les stock options (entrega d’accions/participacions als empleats), i l’augment i millora en la deducció per inversió.
  • Un règim laboral específic i favorable per a les startups, amb mesures com la bonificació de la quota d’autònoms per als autònoms societaris que continuïn sent treballadors per compte aliena.
  • La simplificació dels tràmits administratius. Major agilitat registral en la constitució de societats i menors costos en aranzels notarials i registral en determinats supòsits.
  • Facilitació de la contractació de talent: la llei introdueix mesures per a facilitar la contractació de talent especialitzat per part de les startups. Major facilitat per a l’estada i permanència a Espanya en diversos supòsits per raons d’interès econòmic.
  • Regulació dels teletreballadors de caràcter internacional, els anomenats “digital nomad”.
  • Foment de l’atracció del talent com l’ampliació del règim d’impatriats.
  • Foment de la inversió en startups: La llei introdueix mesures per a fomentar la inversió en startups, com la millora del marc de les rondes de finançament i la creació d’un fons públic.
  • Promoció de la col·laboració entre el sector públic i privat: La llei promou la col·laboració entre el sector públic i privat per a fomentar l’emprenedoria i la innovació, a través de mesures com la creació d’una taula de diàleg entre el sector públic i privat i la millora dels programes de financiació pública.

En resum, la Llei de Startups és una iniciativa que busca crear un entorn més favorable per al desenvolupament d’empreses emergents. Però, quin impacte tindrà aquesta llei en l’ecosistema emprenedor a Espanya? En primer lloc, s’espera que animi més persones a emprendre i crear noves empreses, al simplificar i agilitzar els tràmits per a la creació d’empreses.A més, la Llei de Startups pot ajudar les startups a trobar el talent necessari per al desenvolupament dels seus projectes, gràcies a les mesures destinades a facilitar la contractació de talent especialitzat. Això pot ajudar les empreses emergents a créixer més ràpid i tenir un major impacte en l’economia. Finalment, la Llei de Startups pot ajudar a fomentar la innovació i el creixement econòmic al país, gràcies a les mesures destinades a fomentar la inversió en startups i la col·laboració entre el sector públic i privat.

L’ecosistema emprenedor espanyol ha experimentat un creixement significatiu en els últims anys, i s’espera que la Llei de Startups contribueixi a consolidar i reforçar aquest creixement. No obstant, encara existeixen barreres importants per al desenvolupament de startups a Espanya, com la falta de finançament, la complexitat reguladora i la dificultat per accedir al talent especialitzat.

La Llei de Startups a Espanya aborda alguns d’aquests desafiaments i ofereix un marc legal i fiscal que pot ajudar les startups a créixer i prosperar en el mercat. Tanmateix, hi ha qui opina que la Llei de Startups és insuficient i que es necessiten mesures addicionals per impulsar de manera efectiva l’emprenedoria i la innovació al país. Algunes de les crítiques assenyalen que les mesures de la llei no són prou ambicioses i que es podrien haver inclòs altres mesures, com la simplificació dels procediments d’obtenció de finançament i l’eliminació d’obstacles per a la internacionalització de les empreses emergents.

No obstant, la Llei de Startups és un pas en la direcció correcta i mostra el compromís i la necessitat del foment de l’emprenedoria i la innovació. A més, s’ha rebut molt bé l’enfocament d’aquesta en la promoció de la innovació i el foment del talent, aspectes clau en qualsevol transformació.

En un moment en què l’economia espanyola s’enfronta a desafiaments significatius, com la competència global i la transformació digital, la creació d’un entorn favorable per al desenvolupament de startups pot ser clau i tenir un impacte important en el creixement econòmic i la creació d’ocupació.

En definitiva, aquesta nova Llei és un pas important cap al foment de l’emprenedoria i la innovació al país. Si bé encara hi ha desafiaments per abordar, la implementació d’aquesta llei pot tenir un impacte positiu en l’ecosistema emprenedor i s’obre una porta perquè els emprenedors puguin desenvolupar les seves idees i contribuir al creixement econòmic del país, tot i que, encara ens queda molt camí per recórrer i temps per avaluar el impacte real de la mesura.

 

Cristina Díaz

Head of International Mobility JDA/SFAI

Article publicat a el diari El 9 Nou divendres 31 de març de 2023

print


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"