- 2 març, 2021
- Category: Laboral
La Sala del Social del Tribunal Suprem (TS), mitjançant sentència de data 27 de gener de 2021, ha confirmat el dret de les empreses a denegar als seus empleats els dies de permís per naixement de fill recollits en els seus respectius convenis col·lectius. El TS considera que aquest tipus de mesures de conciliació no tenen sentit després d’haver-se equiparat la durada de la suspensió del contracte per a tots dos progenitors per un període de setze setmanes.
La supressió del permís retribuït va tenir lloc per la nova redacció que va donar a l’article 37.3 b) de l’Estatut dels Treballadors (ET) l’article 2.Nueve de el Reial decret llei 6/2019, d’1 de març, de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en l’ocupació i l’ocupació. També va ser aquesta mateixa norma la qual va equiparar la durada de el període de suspensió del contracte de treball per naixement per a tots dos progenitors.
En resum, el RDL 6/2019, va procedir a modificar l’ET en els següents aspectes:
a) Supressió de tota referència al permís retribuït de dos dies pel naixement de fill.
b) Es va crear una nova causa de suspensió del contracte per naixement que comprèn el part i la cura de menor de dotze mesos.
c) El naixement de suspendre el contracte de treball del progenitor diferent de la mare biològica durant 16 setmanes, de les quals seran obligatòries les sis setmanes ininterrompudes immediatament posteriors a el part, que hauran de gaudir-se a jornada completa, per al compliment dels deures de cura que preveu l’article 68 de el Codi Civil.
d) La suspensió del contracte de cada un dels progenitors per la cura de menor, un cop transcorregudes les primeres sis setmanes immediatament posteriors a el part, podrà distribuir a voluntat d’aquells, en períodes setmanals a gaudir de forma acumulada o interrompuda i exercitar-se des la finalització de la suspensió obligatòria posterior a el part fins que el fill o la filla compleixi dotze mesos.
Així, la sala del Social, a través d’aquesta fallada, confirma la sentència de la Sala del Social de l’TSJ del País Basc de 16 de juliol de 2019 (actuacions 16/2019) i avala la decisió de l’empresa demanda de suprimir aquesta mesura inclosa en el conveni, que pretenia millorar els dos dies reconeguts per l’ET, els quals van ser suprimits arran del reial decret llei que va igualar la durada dels permisos d’homes i dones.
JDA SFAI