I després del confinament, què? El dia després per a les empreses

El confinament està produint i produirà importants efectes econòmics, i la mida del seu impacte, com és lògic, dependrà el temps que aquest duri. La gran pregunta que es formula tothom, és com serà la recuperació. En forma de V, en forma d’U o en forma de J a l’inrevés?

Probablement, la recuperació ho sigui en forma de V o U. En forma de V, vol dir que la recuperació serà molt ràpida i en forma d’U significa que la recuperació serà més lenta, després d’un període de recessió.

El confinament ha provocat el que s’anomena una crisi de demanda, al confinar tots els consumidors deixen de consumir. Al seu torn, la crisi de demanda i el propi confinament dels treballadors ha provocat el que s’anomena una crisi d’oferta, al tancar la major part d’empreses al nostre país. Les empreses han passat d’un cicle de producció i corrent financer normal, a una reducció dràstica d’aquests, sinó zero.

Un cop finalitzi el període de confinament, la demanda tornarà, de forma progressiva, en funció de cada cas, als seus nivells anteriors. No obstant això, això no passarà a l’endemà de la finalització de confinament. Els consumidors necessitaran recobrar confiança en el futur, el que dependrà del que passi en les seves empreses, en els seus llocs de treball. Necessitaran temps també, i assegurar-se que tot torna a la normalitat.

Per tant, i des de la perspectiva de l’empresa, hi ha diversos factors que han de ser considerats, el que obligarà a plantejar:

• Una planificació estratègica davant la situació del dia després.
• Realitzar diversos escenaris i calcular, per a cada un d’ells:
-El punt mort
-Les necessitats de el factor humà
-L’organització
• Definir un pressupost d’acord amb l’anterior.
• Realitzar un seguiment puntual i anàlisi de les desviacions.
• Transformar aquesta anàlisi en coneixement.
• Preses mesures addicionals respecte a l’anàlisi anterior.

Com sigui que la demanda no tornarà a fluir de forma immediata, sinó que potser necessiti d’un temps (dependrà de cada sector), la supervivència de l’empresa es troba íntimament lligat al múscul financer de l’empresa durant el temps que la demanda cobreix el punt mort d’aquesta.

Aquí es troba la qüestió, quant temps trigarem a arribar, de nou, el punt mort i, a partir d’aquí, iniciar la recuperació? Les facilitats financeres que ha posat el Govern en marxa van en aquest sentit per permetre aguantar el temps necessari per assolir el punt mort, a més de finançar les pèrdues que durant tot aquest temps es generin. Però no demori les seves decisions. Poseu-vos en marxa ja.

A JDA hem creat un servei que consisteix a ajudar l’empresa a dur a terme tant els escenaris, els càlculs i el seguiment puntual. A més d’una adequada planificació estratègica, es necessitarà molta gestió i, en aquest sentit, estem entrenats i disposem de la tecnologia suficient per ajudar a la contínua presa de decisions.
________________________________________
Joan Díaz
Director General JDA/ SFAI

print


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"