Hisenda posa el punt de mira en les transaccions de moneda digital

Actualment podríem afirmar que estem en plena febre de les moneda digital. Tots tenim amics o coneguts que han invertit en moneda digital, alguns inverteixen una petita quantitat i altres han invertit gran part dels seus estalvis, però són molts els ciutadans espanyols que s’han decidit per aquesta inversió. Segons dades d’ING, a Espanya hi ha més de 4 milions d’inversors d’aquest tipus d’actius.

Encara que aquest tipus d’actiu ha experimentat un auge sense parangó, en l’actualitat no hi ha una legislació específica. L’operativa més estesa en aquest tipus d’actiu és la compravenda tal com podem fer amb divises, participacions, accions … Cada vegada que realitzem una venda o les bescanviem per un altre tipus de moneda generem un guany o pèrdua patrimonial que haurem de declarar en l’Impost sobre la renda d’aquest any, i tributarà per l’escala d’estalvi tal com així ho estipula l’article 33 de la Llei 35/2006 de l’IRPF.

 

El problema per a l’Agència Tributària Espanyola i les agències governamentals en general és la supervisió de el càlcul de tals guanys patrimonials perquè no té accés a la informació sobre moltes d’aquestes transaccions. Avui en dia, encara que l’administració tributària gaudeix d’una gran quantitat de recursos tecnològics i legislatius per accedir a les nostres dades econòmiques, en aquest sector té moltes mancances pel que podríem afirmar que per recaptar impostos sobre aquest tipus de guanys depenen en gran part de la bona fe dels contribuents.

Amb l’ànim de solucionar aquestes mancances, l’administració té com a objectiu en aquests propers anys incrementar l’accés a la informació per poder controlar les operacions i en conseqüència controlar que totes elles es declarin correctament. El mecanisme per augmentar aquest accés serà una nova legislació que permeti obligar les persones físiques i jurídiques que es dediquin tant a la compravenda com a la custòdia de criptoactius a informar les operacions que realitzin els seus clients i informar dels saldos que els seus clients tinguin en seus moneders virtuals. L’operativa seria similar a la que realitzen els bancs actualment.

Des del meu punt de vista, el fet que l’administració s’estrenyi el setge sobre les moneda digital i legisli noves normatives especifiques per a les moneda digital, no solament ha de tenir per objectiu augmentar l’accés a la informació per a les administracions, sinó que també ha de protegir al ciutadà dotant a el sector d’una seguretat jurídica per a tots aquells inversors davant de tota classe d’estafes que estan sorgint arran d’aquest tipus d’inversió.

El fet que aquest tipus d’inversió utilitzi una tecnologia que dificulti el rastreig per part d’òrgans governamentals òbviament resulta llaminer si no tens intenció de declarar-ho al fisc, però hem de ser conscients que és una arma de doble tall perquè el fet d’invertir diners en actius no regulats per cap ens també implica que estarem descobert enfront de tot tipus d’estafes.

Qualsevol persona amb un smartphone pot descarregar-se una aplicació i invertir en moneda digital en qüestió de minuts i això és extremadament perillós. Personalment crec que la majoria dels inversors no són conscients el risc que estan prenent. La majoria dels petits inversors no tenen ni coneixements en finances, ni coneixements tècnics en el tema, de fet, molts dels “assessors” en la matèria que realitzen cursos on-line o graven vídeos que pengen a les xarxes socials lamentablement tampoc tenen aquests coneixements i en conseqüència moltes de les inversions s’acaben assimilant més a un joc d’apostes que a una inversió financera com a tal.

En el nostre dia a dia vam rebre un constant bombardeig de publicitat sobre aquest tipus d’actius per diferents canals com Twitter, Instagram, ràdio, televisió etc i això entenc que s’hauria de regularitzar pel bé dels ciutadans. Els inversors han d’entendre que és molt important l’assessorament professional i qualificat a l’igual que ho és en un altre tipus d’actius financers.

Al meu entendre aquest tipus d’actius cripto possiblement siguin el futur, però pel bé de tots ha de tenir una normativa tributària pròpia i una legislació que ens garanteixi una mínima protecció als ciutadans.

 

Daniel Piedra

JDA/SFAI

 

print


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"