Exempció de l’IVA en les importacions de béns en ocasió del trasllat de la seu d’activitat

 

Estan exemptes de l’IVA les importacions dels béns d’inversió afectes a l’activitat empresarial o professional d’una empresa de producció o de serveis que cessa definitivament en la seva activitat empresarial en un país tercer per a desenvolupar-ne una de similar en el territori d’aplicació de l’impost.

Com ja sabrà, té la consideració d’importació de béns l’entrada a l’interior del país d’un bé procedent d’un país tercer, Canàries o Ceuta i Melilla. L’article 17 de la Llei de l’IVA estableix que «estaran subjectes a l’impost les importacions de béns, sigui quina sigui la finalitat a què es destinin i la condició de l’importador».

L’entrada en la Península o les Balears d’un bé originari de Ceuta i Melilla constitueix també una importació, perquè tots dos territoris no formen part de la unió duanera.

Exempció de l’IVA en les importacions de béns en ocasió del trasllat de la seu d’activitat.

Doncs bé, la normativa de l’IVA estableix una àmplia relació d’exempcions en les importacions, que coincideixen en la seva gran majoria amb les concedides quant als drets d’importació (drets de duana o d’aranzel), que facilita una gestió coordinada de tots dos impostos.

Una d’aquestes exempcions, és la de les importacions de béns en ocasió del trasllat de la seu d’activitat. En concret, l’article 37 de la Llei de l’IVA, estableix que estaran exemptes de l’impost les importacions dels béns d’inversió afectes a l’activitat empresarial o professional d’una empresa de producció o de serveis que cessa definitivament en la seva activitat empresarial en un país tercer per desenvolupar-ne una de similar en el territori d’aplicació de l’impost.

Atenció en cas de fusió

L’exempció no afecta als béns pertanyents a empreses establertes en un país tercer quan la transferència al territori d’aplicació de l’impost es produeixi en ocasió de la fusió amb una empresa establerta prèviament en aquest territori o de l’absorció per una d’aquestes empreses, sense que s’iniciï una activitat nova.

Activitat ramadera

Si l’empresa que transfereix la seva activitat es dediqués en el lloc de procedència al desenvolupament d’una activitat ramadera, l’exempció s’aplicarà també al bestiar viu utilitzat en aquesta explotació.

Quedaran exclosos d’aquesta exempció els següents béns:

a) Els mitjans de transport que no tinguin el caràcter d’instruments de producció o de serveis.

b) Les provisions de tota classe destinades al consum humà o a l’alimentació dels animals.

c) Els combustibles.

d) Les existències de matèries primeres, productes acabats o semiacabats.

e) El bestiar que estigui en possessió dels tractants de bestiar.

Requisits per a aplicar l’exempció

L’exempció de les importacions de béns en ocasió del trasllat de la seu d’activitat, quedarà condicionada al compliment dels següents requisits:

a) Que els béns importats hagin estat utilitzats per l’empresa durant un període mínim de dotze mesos abans del cessament de l’activitat en el lloc de procedència.

b) Que es destinin als mateixos usos en el territori d’aplicació de l’impost.

c) Que la importació dels béns s’efectuï dins del termini de dotze mesos següents al cessament de l’activitat en el lloc de procedència.

d) Que els béns importats no es destinin al desenvolupament d’una activitat que consisteixi fonamentalment en la realització d’operacions exemptes de l’impost en virtut de l’establert en l’article 20 de la Llei de l’IVA.

e) Que els béns siguin adequats a la naturalesa i importància de l’empresa considerada.

f) Que l’empresa, que transfereixi la seva activitat al territori d’aplicació de l’impost, presenti la declaració d’alta com a subjecte passiu de l’impost abans de fer la importació dels béns.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.

 

Consulteu els nostres serveis fiscals, laborals i legals aquí.

JDA/SFAI

print


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"