Empreses en crisi després de la Covid-19. Què fer?

Com a conseqüència de la paràlisi de la nostra economia, i donat l’Estat d’Alarma decretat pel Govern, és molt probable que algunes empreses tinguin moltes dificultats per continuar amb el seu negoci. Aquesta situació és la que és i no podem fer res. Però sí hem de tenir en compte els següents fets:

 

1. No corris: 2020 és especial

Les empreses no estan obligades a presentar concurs de creditors en els dos mesos següents a incórrer en insolvència. Aquesta obligació no és exigible, pels efectes extraordinaris de l’COVID19, fins al 31 de desembre de 2020.

En condicions normals, la Llei obliga a l’empresari a presentar concurs de creditors, en el termini màxim de dos mesos, un cop hagi incorregut en insolvència. És a dir, dos mesos un cop constatat que no pot satisfer les seves obligacions. No atendre aquesta obligació podria comportar al fet que el concurs es declari culpable i que a l’administrador se li derivin responsabilitats.

Com a conseqüència de la situació excepcional, en el que resta de 2020, la regla dels 2 mesos deixa d’operar. Aquest fet pot permetre que les empreses amb dificultats puguin estudiar la seva viabilitat i negociar amb els seus proveïdors i creditors, la viabilitat del seu negoci i una fórmula de sortida.

Per a això, van a tenir tot el que queda de 2020 per poder dur a terme aquesta tasca, sense el risc d’incórrer en responsabilitats. És important dur a terme un bon pla de viabilitat, que sigui realista i, si escau, que es pugui explicar als creditors, amb un bon pla finançament.

 

2. Si la teva empresa no és viable, no perdis el temps.

Tot i que, si com a conseqüència de l’estudi d’un pla de viabilitat s’arriba a la conclusió que aquesta viabilitat està molt compromesa o, si escau, no ha obtingut el suficient suport dels creditors, en un àmbit d’acord privat i extrajudicial, l’empresa no ha de demorar la sol·licitud del concurs de creditors.

 

3. Si la teva empresa encara és viable un concurs et pot ajudar.

Pel cas de manca de viabilitat, el concurs és necessari per a dissoldre i liquidar la companyia, d’una forma ordenada. Pel cas que sí que és viable l’empresa, però no ha pogut arribar a acords privats que li donin oxigen per continuar les seves activitats, el Concurs pot proporcionar aquest finançament, mitjançant la fase de conveni i a través de l’acord de la majoria dels creditors a un pla de pagament dissenyat per poder satisfer el deute, en el qual s’inclouen treus i esperes acords amb el pla. Si tot i així el suport dels creditors fracassa, estarem davant del procediment previst per a dissoldre i liquidar la societat.

 

4. Si tens avals la situació no canvia, encara que creguis que si.

En molts casos, l’empresari té clar que el negoci no és viable en les actuals circumstàncies, però el fet d’haver atorgat avals personals li impedeix prendre la decisió de liquidar la companyia i se sol enfrascar en tot tipus de pràctiques que li permetin seguir endavant, i que res afavoreixen la viabilitat de l’empresa, sinó tot el contrari. Entre aquestes pràctiques podríem assenyalar moltes, com obtenir indeguda finançament, falsejament dels comptes, ocultació de pèrdues, sobrevaloració dels estocs, etc. …

 

5. La Llei de la Segona Oportunitat et pot permetre treure’t els avals de sobre.

Des 2015 tenim un procediment legal que es coneix com a Llei de Segona Oportunitat. Aquest procediment permet a les persones amb deutes, ja siguin personals o empresarials, també les derivades dels avals, arribar a acords amb els seus creditors que li permetin atendre el deute, en base als seus circumstàncies, o, en cas contrari, l’exoneració de la mateixa. Per a això és fonamental que el deutor sigui un deutor de bona fe i, connectant-lo amb l’anterior, no hagi estat declarat culpable en el procediment concursal de l’empresa.

 

6. Compte sempre amb l’assessorament d’un expert.

Hi ha mecanismes suficients per enfocar una situació de crisi com l’actual. Fes-te amb els serveis d’un veritable expert, i segueixi els seus consells. Però assegura´t de prendre les decisions a temps, un cop valorades i meditades. JDA/SFAI

print


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"