- 31 agost, 2020
- Category: Fiscal
El nostre país, igual que la resta del món, ha patit (i pateix) una situació d’emergència de salut pública ocasionada pel COVID-19 que constitueix una crisi sanitària sense precedents. El nombre total de morts amb COVID-19 a Espanya, a data 27 d’agost de 2020, ascendeix a 28.971 persones, i segueix en augment. Davant l’impacte econòmic i social causat per l’epidèmia de la COVID-19, el Govern ha aprovat múltiples mesures urgents econòmiques i socials, mitjançant Reial decret llei, entre les que NO es troba reduir l’IVA relatiu als serveis funeraris, que actualment està al tipus general impositiu del 21%.
Espanya té un dels tipus impositius més alts en els serveis funeraris, a diferència de països com Àustria, França o Alemanya, el tipus general és més baix; com República Txeca, Eslovènia, Polònia o Luxemburg, amb tipus reduïts o super reduïts; o finalment, com el Regne Unit, Irlanda, Portugal, Itàlia, Holanda, Dinamarca, Finlàndia o Suècia on els serveis funeraris estan exempts d’IVA.
Si bé s’ha acordat reduir el tipus impositiu d’IVA dels llibres, diaris i revistes digitals del 21% al 4%, per afavorir la lectura digital durant el confinament, el Govern considera que “no és el moment” de reduir l’IVA als serveis funeraris a causa de la situació econòmica de país i a l’impacte pressupostari que suposaria. Es tracta d’un servei essencial per a la població, al qual ningú pot renunciar i que, fins l’any 2012, tenia un IVA reduït de el 8%.
Hi ha d’altres serveis menys necessaris amb IVA reduit, fins i tot dins de el sector, com és el Lliurament de flors, que no és tracta d’un servei bàsic, però te un tipus reduit del 10%, mentre que el trasllat d’un cadàver, que sí que n’és un servei bàsic, te el tipus general del 21%. La Despesa funerària, per tant, és veu exponencialment incrementada amb l’aplicació del tipus general del 21%, fet que no només a l’actual crisi sanitària-econòmica perjudica les familias espanyoles, atés que és tracta d’un servei primari i ineludible.
Al dolor que ocasiona la pèrdua d’un ésser estimat se li uneix el problema de pagar el servei funerari per part dels familiars, qui, a l’actualitat, és més que probable que estiguin afectats per un ERTO o ERO o siguin autònoms que hagin hagut de cessar la seva activitat o hagin vist reduits a els seus ingressos de forma notable. No és coherent que el Govern prengui certes mesures per reactivar l’economia espanyola però que, al mateix temps, permeti que les famílies perdin els seus estalvis i és vegin greument perjudicades econòmicament (i emocionalment) pel fet d’haver perdut a un familiar.
Per tant, una de les mesures que hauria d’acordar el Govern en aquests moments és el fet de reduir l’IVA dels serveis funeraris del 21% al 10% i facilitar l’accés a un servei fonamental que sempre serà necessari per a tots els usuaris espanyols.
Mireia Pairó Viñas
Advocada JDA/SFAI