El concepte d’avantatge fiscal en supòsits concrets de reestructuració empresarial

En una consulta recent, la Direcció General de Tributs (DGT) ha canviat la interpretació respecte de l’aplicació del règim especial de l’impost sobre societats per a les reestructuracions empresarials i afirma que només es pot regularitzar l’avantatge fiscal perseguit quan hagi quedat acreditat que l’operació efectuada tingués com a principal objectiu el frau o l’evasió fiscal diferent del diferiment en la tributació de les rendes generades.

En aquesta circular, abordarem el concepte d'”avantatge fiscal” en el context de les reestructuracions empresarials, en particular, en relació amb el règim especial de l’impost sobre societats, regulat en el Capítol VII del Títol VII de la Llei 27/2014 de l’impost sobre societats (LIS). Recentment, la Direcció General de Tributs (DGT) ha emès una consulta que canvia la seva interpretació sobre l’aplicació d’aquest règim. En aquesta circular, explicarem els detalls clau i les seves implicacions per a vostè com a client.

Règim especial de reestructuració empresarial

El règim especial de reestructuració empresarial té com a objectiu principal diferir la tributació que s’originaria en operacions com ara fusions, escissions, aportacions d’actius, bescanvis de valors i canvis de domicili social d’una societat europea o una societat cooperativa europea entre Estats membres de la Unió Europea. La seva finalitat és evitar que la fiscalitat sigui un obstacle per a la realització d’aquestes operacions de reestructuració empresarial.

No obstant això, l’article 89.2 de la LIS estableix una limitació important: “No s’aplicarà el règim establert en el present capítol quan l’operació realitzada tingui com a principal objectiu el frau o l’evasió fiscal. En particular, el règim no s’aplicarà quan l’operació no s’efectuï per motius econòmics vàlids, sinó amb la mera finalitat d’aconseguir un avantatge fiscal.

Motius econòmics vàlids

Aquest condicionant ha estat objecte de debat i preocupació en la planificació d’operacions de reestructuració, ja que la falta de certesa sobre la validesa dels motius econòmics pot afectar l’aplicació del règim especial. La DGT ha respost nombroses consultes vinculants, identificant diversos motius econòmics vàlids, entre els quals s’inclouen:

  • Simplificació administrativa
  • Eliminació de costos
  • Separació d’activitats diferenciades
  • Solució de conflictes entre partícips
  • Aglutinament d’unitats equivalents
  • Reducció del risc associat
  • Planificació successòria

En principi, qualsevol motiu podria considerar-se vàlid, sempre que estigui ben fonamentat i s’ajusti a la lògica empresarial, fins i tot si té com a resultat un estalvi efectiu d’impostos, com en el cas de la transmissió d’una empresa familiar o un patrimoni immobiliari a hereus, on es planifica la successió i s’evita el desmantellament de l’activitat.

Canvi de criteri de la DGT

Recentment, la DGT ha emès la consulta vinculant V2214-23 de 27 de juliol, modificant el seu criteri interpretatiu en relació amb l’avantatge fiscal. Ara, la DGT sosté que l’avantatge fiscal només s’ha d’eliminar quan quedi demostrat que l’operació tenia com a objectiu principal el frau o l’evasió fiscal, i que això és diferent del simple ajornament en la tributació de les rendes generades, que és inherent al règim especial de l’impost sobre societats.

La DGT argumenta que el règim especial es basa en la idea que la fiscalitat no ha d’influir en les decisions empresarials sobre reorganització empresarial. Per tant, quan l’objectiu principal d’una operació de reestructuració sigui obtenir un avantatge fiscal, el règim especial no serà aplicable, i l’avantatge fiscal perseguit s’haurà d’eliminar.

Conclusió

En resum, els motius econòmics vàlids no constitueixen un requisit essencial per a l’aplicació del règim fiscal de reestructuració. La seva absència genera una presumpció que l’operació es pot haver fet amb l’objectiu principal de frau o evasió fiscal. En el curs d’actuacions de comprovació i recerca tributària, només es regularitzarà l’avantatge fiscal perseguit quan quedi demostrat que el principal objectiu de l’operació era el frau o l’evasió fiscal.

Aquest canvi en la interpretació de la DGT té importants implicacions per a la planificació d’operacions de reestructuració empresarial. És essencial considerar acuradament els motius econòmics de qualsevol operació i assegurar-se que estiguin ben fonamentats i documentats per a evitar possibles problemes fiscals.

El nostre equip d’assessors fiscals està a la seva disposició per a oferir-li orientació i assistència en la planificació de reestructuracions empresarials que compleixin amb els requisits legals i fiscals. No dubti a posar-se en contacte amb nosaltres per discutir la seva situació específica i com aquests canvis podrien afectar-lo.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.

Consulti els nostres serveis aquí.

JDA/SFAI

print


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"