- 15 desembre, 2021
- Category: Economia, Empreses, Laboral
El Tribunal Suprem ha declarat lícita una distribució irregular de jornada establerta per l’empresa sense l’acord dels representants dels treballadors, ja que afecta menys del 10 % de la jornada i el conveni no imposa la necessitat d’acord.
Amb la finalitat d’adaptar la jornada a les necessitats de les empreses, la llei permet que puguin distribuir de manera irregular fins al 10 % de la jornada (o el percentatge que estableixi el conveni col·lectiu). I perquè no se superi la jornada màxima (i en aquest cas les hores realitzades de més serien extres), l’empresa ha de compensar amb descans les hores treballades en excés en el termini de dotze mesos des que es produeixin.
En tot cas, l’empresa ha de respectar la resta de condicions de treball dels empleats. Per exemple:
- No podrà moure les hores de treball a dissabtes, diumenges o festius, excepte si ha pactat amb la seva plantilla que la seva jornada és de dilluns a diumenge.
- Tret que el conveni prevegi un límit superior o excepte acord amb els representants dels treballadors, els empleats no podran treballar més de 9 hores diàries.
- A més, com a mínim, hauran de descansar 12 hores entre cada jornada de treball, i hauran de descansar un dia i mig ininterromput entre cada setmana de treball (aquest límit es pot acumular per períodes de catorze dies).
- El treballador ha de conèixer amb un preavís mínim de cinc dies el dia i l’hora de la prestació de treball resultant de la distribució irregular.
Per exemple, si la jornada anual segons el seu conveni és de 1.700 hores anuals, la seva empresa pot disposar de 170 hores per distribuir-les durant l’any segons les seves necessitats, i en els dotze mesos següents, haurà de compensar els afectats amb un descans equivalent a les hores treballades de més.
Tribunal Suprem
En la seva sentència del 20-10-2021, el Tribunal Suprem ha declarat lícita una distribució irregular de la jornada establerta per l’empresa sense l’acord dels representants dels treballadors, ja que afecta menys del 10 % de la jornada i el conveni no imposa la necessitat d’acord.
El Tribunal recorda que la distribució irregular de jornada fins a aquest límit del 10 % és una potestat de l’empresa, que no necessita acord previ amb els representants dels treballadors.
El fet que aquesta facultat unilateral s’atorgui, segons l’Estatut dels Treballadors, “a falta de pacte” no significa que aquest sigui obligatori. Tan sols seria aplicable aquesta distribució irregular pactada si el conveni col·lectiu o una negociació prèvia haguessin fixat una distribució irregular diferent.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.
JDA/SFAI
Consulti els nostres serveis aquí.