- 1 febrer, 2022
- Category: Economia, Legal
En data 27 de gener de 2022 el Tribunal Suprem ha dictat tres Sentències sobre l’IRPH. El que és peculiar d’aquestes Sentències és que són les primeres després del nou pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que resolia les consultes elevades per un Jutjat de Barcelona i un Jutjat d’Eivissa, relatives a la possibilitat d’analitzar des del prisma d’abusivitat la clàusula que fixa el tipus d’interès variable dels préstecs hipotecaris a l’índex de l’IRPH.
Aquestes Sentències segueixen la línia jurisprudencial que ja el mateix Tribunal Suprem havia marcat el novembre del 2020. El primer que cal deixar clar, davant de les confusions mediàtiques interessades de determinats sectors de l’advocacia, és que la clàusula IRPH no és “per se” nul·la. Al contrari, s’està generant una jurisprudència per part del més Alt Tribunal espanyol que és molt favorable a donar validesa a la clàusula esmentada.
Es parteix que la clàusula esmentada és una condició general de la contractació i que pot ser objecte d’anàlisi des del prisma de l’abusivitat. A partir d’aquell moment, l’anàlisi s’ha de fer des de dos paràmetres, la transparència i l’abusivitat. La transparència se salva perquè es tracta d’un índex publicat al Butlletí Oficial de l’Estat, per tant permetia al consumidor mitjà comprendre’n la composició i la forma de càlcul. I amb la publicació s’entén que les entitats financeres no necessiten el deure de lliurar un fullet informatiu que reculli l’evolució anterior de l’índex.
L’abusivitat també queda salvada, i això per entendre que s’ofereix al consumidor un tipus oficial, que a més era utilitzat comunament pel Govern central i alguns autonòmics per al finançament de l’habitatge de protecció oficial. Tampoc no s’aprecia que hi hagi un desequilibri important entre les parts per la incorporació del tipus IRPH, ja que el moment en què cal analitzar aquest desequilibri és en el moment de la subscripció del contracte, sense poder tenir en compte la seva evolució posterior.
Amb aquestes Sentències, que, com ja s’ha indicat, segueixen les línies jurisprudencials ja establertes pel Tribunal Suprem, queda poc marge de recorregut a la reclamació judicial de la clàusula IRPH.
Joan Barba
Advocat JDA/SFAI
Consulti els nostres serveis aquí.