- 4 novembre, 2024
- Category: Compliance Penal, Empreses, Recursos Humans
Estaran obligades a comptar amb aquestes mesures planificades les empreses que disposin de més de 50 treballadors i s’aplicaran també als treballadors cedits per empreses de treball temporal durant els períodes de prestació de serveis.
Amb motiu de l’entrada en vigor del Reial decret 1026/2024 el passat 10 d’octubre, volem informar-lo sobre les noves obligacions que hauran de complir les empreses quant a la planificació de mesures per garantir la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI. Aquesta norma desenvolupa les exigències establertes en la “Llei trans” i afecta aquelles organitzacions amb més de 50 persones en plantilla.
A qui afecta aquesta normativa?
Totes les empreses que tinguin més de 50 treballadors estaran obligades a negociar i establir mesures que fomentin la igualtat i previnguin qualsevol mena d’assetjament o violència. És important tenir en compte que, per calcular aquest nombre, es considera la plantilla total, sense importar els centres de treball o la modalitat dels contractes. Això inclou treballadors amb contractes temporals, fixos discontinus, o a temps parcial.
Com es negociaran les mesures?
Les mesures que s’hagin d’implementar seran negociades col·lectivament. Si l’empresa té un conveni col·lectiu en vigor, les negociacions es realitzaran en el seu àmbit. En cas de no comptar amb un conveni, però sí amb representació dels treballadors, aquestes mesures seran discutides a través d’acords d’empresa.
En empreses sense representació sindical, serà necessari constituir una comissió negociadora composta tant per l’empresa com pels sindicats més representatius del sector.
Quin és el termini per negociar?
Les empreses que ja estan obligades per aquesta norma tenen un termini màxim de tres mesos, és a dir, fins al 10 de gener de 2025, per a constituir la comissió negociadora. Aquelles sense conveni col·lectiu tenen fins al 10 d’abril de 2025 per començar aquest procés.
Què succeeix si no s’assoleix un acord?
En el cas que no s’arribi a un acord en el termini de tres mesos des de l’inici de les negociacions, l’empresa haurà d’aplicar les mesures mínimes establertes en el Reial decret 1026/2024 fins que s’en puguin acordar d’altres en el marc de la negociació col·lectiva.
Què han d’incloure les mesures?
Entre les accions a implementar, destaquen:
- Un protocol per a la prevenció i actuació enfront de l’assetjament.
- Formacions específiques per garantir processos de selecció i promoció basats en la igualtat de tracte.
- Promoció d’un entorn laboral divers i inclusiu, que respecti l’orientació sexual, identitat de gènere i característiques sexuals de tots els empleats.
- Accés igualitari a permisos i beneficis socials per a totes les famílies, incloses les parelles de fet i cònjuges LGTBI.
Es poden posar en contacte amb JDA en el següent enllaç per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.
JDA