Obligació de tributació dels socis en societats en formació no inscrites en el Registre Mercantil

El Tribunal Suprem ha fixat criteri per a establir que les rendes obtingudes per les societats en formació s’atribuiran als socis i quedaran subjectes a l’IRPF, però no a l’impost sobre societats.

Com ja sap, en constituir una societat, aquesta no adquireix personalitat jurídica (pot ser objecte de drets i obligacions) fins que s’inscriu en el Registre Mercantil. No obstant això, pot començar a operar ja des de la seva constitució, responent d’aquestes operacions els administradors (o els qui tinguin poder de representació), que actuaran en nom de la societat fins que s’inscrigui.

Una vegada inscrita, la societat assumeix els actes i contractes subscrits en el seu nom durant aquest període, quedant obligada i adquirint els drets que d’ells es desprenguin.

Doncs bé, mitjançant la present circular, ens permetem informar-lo sobre el recent criteri establert pel Tribunal Suprem en relació amb la tributació de les societats en formació i l’obligació dels socis de tributar per les rendes obtingudes mentre la societat no estigui inscrita en el Registre Mercantil.

Context legal i criteri del Tribunal Suprem

El Tribunal Suprem, a través de les sentències de 17 i 20 de juny de 2024, ha fixat que, durant el període comprès entre la constitució d’una societat de responsabilitat limitada mitjançant escriptura pública i la seva inscripció en el Registre Mercantil, les rendes generades per l’activitat de la societat en formació han de ser atribuïdes als socis i tributaran sota el règim d’atribució de rendes de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Durant aquest període, la societat no estarà subjecta a l’impost sobre societats (IS), fins i tot si ja s’ha realitzat l’assentament de presentació en el Registre Mercantil, però la inscripció definitiva és amb posterioritat al tancament de l’exercici fiscal.

El Tribunal Suprem sustenta aquesta postura en els següents principis:

  1. Concepte de societat en formació: les societats en formació es consideren “quasi tipus” societaris que operen provisionalment en el tràfic jurídic sense estar legalment constituïdes, a causa de la falta d’inscripció registral.
  2. Responsabilitat dels administradors i representants: conforme a l’article 36 de la Llei de societats de capital (LSC), els administradors o representants de la societat que actuïn en el seu nom abans de la inscripció seran responsables a títol personal, sense comprometre el patrimoni social de l’entitat en formació. La inscripció de la societat extingeix aquesta responsabilitat personal i transfereix els drets i obligacions a la societat constituïda (art. 38 LSC).
  3. Facultats dels administradors: segons l’article 37.3 de la LSC, els administradors poden dur a terme tota mena d’actes i contractes per al desenvolupament de l’objecte social, pressuposant l’existència d’una societat, encara que sense la personalitat jurídica pròpia d’una societat anònima, limitada o comanditària per accions.
  4. Implicació fiscal: la normativa vigent atribueix la condició de subjecte passiu de l’IS únicament a les persones jurídiques, i és la inscripció registral la que atorga a les societats aquesta personalitat jurídica plena. Per tant, les societats en formació no són subjectes passius de l’IS.

Implicacions pràctiques

En conseqüència, les rendes obtingudes per les societats en formació hauran de ser imputades als socis i estaran subjectes a l’IRPF, mentre la societat no estigui inscrita en el Registre Mercantil al tancament de l’exercici fiscal. És crucial tenir en compte que si al 31 de desembre, data habitual de tancament de l’exercici, la societat no ha estat inscrita, els socis hauran de tributar per les rendes obtingudes durant aquest exercici sota el règim de l’IRPF. Si la inscripció s’ha produït abans d’aquesta data, les rendes seran gravades per l’impost sobre societats.

L’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) també ha confirmat que el fet que la societat assumeixi mercantilment les operacions fetes durant la seva formació no implica la subjecció d’aquestes operacions a l’impost sobre societats.

Conclusió

A la llum del criteri establert pel Tribunal Suprem, és fonamental que els socis de societats en formació tinguin present aquesta obligació fiscal i planifiquin adequadament la seva situació tributària. En cas que la seva societat es trobi en procés d’inscripció o estigui operant sense haver estat inscrita en el Registre Mercantil, els recomanem revisar la seva situació fiscal i prendre les mesures oportunes per evitar possibles contingències.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.

 

Consulteu els nostres serveis fiscals, laborals i legals aquí.

JDA/SFA



Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.