Les empreses han de detallar amb claredat els conceptes salarials de les nòmines dels seus treballadors

 

Els treballadors no estan obligats a acarar o efectuar operacions complementàries per entendre per què se li ha abonat una determinada quantitat i no una altra, és l’empresari el que ha de facilitar tota la informació precisa des d’un inici.

Volem informar-los d’una sentència de l’Audiència Nacional de data 18 de juny de 2024, en la qual s’assenyala que les empreses han de detallar amb claredat els conceptes salarials de les nòmines dels seus treballadors.

En aquest sentit, volem recordar-los la importància de la documentació del compliment de l’obligació retributiva de l’ocupador, conforme a les normatives vigents.

Objectiu de la documentació retributiva

La documentació del compliment de l’obligació retributiva de l’ocupador, que inclou l’abonament del salari i altres emoluments reportats pel treballador per raó del vincle laboral, té com a finalitat principal:

  • Coneixement mensual: garantir que el treballador conegui, almenys mensualment, els diversos conceptes que han generat la seva retribució.
  • Claredat i senzillesa: presentar aquesta informació de manera clara i senzilla perquè el treballador pugui acarar-la amb les retribucions efectivament reportades.
  • Dret a reclamació: cal assegurar el dret del treballador, reconegut en l’article 4.2 f) de l’Estatut dels Treballadors (ET), de manera que, en cas de disconformitat, pugui entaular les reclamacions pertinents enfront de l’ocupador.

Garanties del crèdit salarial

L’obligació de documentar el salari és considerada per la doctrina científica com una de les denominades “garanties del crèdit salarial”. Aquesta obligació ha d’ajustar-se a:

  • Model reglamentari: el model establert reglamentàriament, que no és tancat.
  • Negociació col·lectiva: les condicions acordades a través de la negociació col·lectiva.
  • Transparència: garantir la deguda transparència en el coneixement pel treballador dels diferents conceptes d’abonament.

Anàlisi del cas: Easyjet

En l’anàlisi del cas específic dels rebuts de salari d’Easyjet, s’ha observat que els conceptes de “variable vacances” i “endarreriments” no són clars. Es destaquen els següents punts:

  • Aplicació informàtica: la disponibilitat d’una aplicació informàtica per resoldre problemes relacionats amb els rebuts salarials no és suficient.
  • Programari de nòmines: el fet que el programari utilitzat per a la confecció de nòmines estigui connectat a la Seguretat Social tampoc soluciona el problema.
  • Responsabilitat de l’empresa: no es pot traslladar al treballador la responsabilitat d’acarar els conceptes abonats, dates corresponents, unitats pagades o preus aplicats, ni remetre al que es disposa en el conveni col·lectiu.

És l’empresa qui ha de proporcionar tota la informació necessària perquè la nòmina sigui clara des de l’inici, sense requerir operacions complementàries per part del treballador.

  • Atenció. Els treballadors no estan obligats a acarar o efectuar operacions complementàries per entendre per què se li ha abonat una determinada quantitat i no una altra, és l’empresari el qui ha de facilitar tota la informació precisa des d’un inici.

Adaptació de programari

Addicionalment, es destaca que resulta difícil pensar que una empresa de l’entitat d’Easyjet no pugui adaptar el seu programari als requeriments aquí expressats i continuar complint amb les obligacions existents amb la Seguretat Social.

Conclusió

En resum, és fonamental que les empreses proporcionin una documentació clara i completa de les retribucions per garantir els drets dels treballadors i evitar possibles reclamacions. Els instem a revisar i, si és el cas, actualitzar els seus procediments i eines per complir aquestes obligacions de manera eficient.

 

Consulteu els nostres serveis fiscals, laborals i legals aquí.

JDA/SFAI



Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informació bàsica sobre Protecció de dades
Responsable: JDA Expert LegalTax, S.L.P.; Finalitat: L’enviament de comunicacions comercials; Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a la informació addicional; Informació adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: https://www.jda.es/protecciondatos/contactos/.