El Tribunal Suprem limita l’accés d’Hisenda als dispositius electrònics en una inspecció tributària

En una sentència del 29 de setembre del Tribunal Suprem, s’estableix com a doctrina que Hisenda no podrà examinar documents en dispositius electrònics (ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, memòries, etc.) en una inspecció si es vulneressin drets fonamentals.

La protecció de la intimitat empresarial davant les inspeccions d’Hisenda és un tema de gran rellevància en l’àmbit fiscal. És essencial comprendre els límits legals que regeixen aquestes actuacions, des dels requisits per a ingressar al domicili fins a l’accés a dades en dispositius electrònics. La jurisprudència recent subratlla la importància de la proporcionalitat i la necessitat en aquestes accions, posant un èmfasi especial en la salvaguarda dels drets fonamentals de les empreses.

Sentència del Tribunal Suprem de 29 de setembre de 2023

Recentment, el Tribunal Suprem ha emès una sentència el 29 de setembre de 2023 (recurs de cassació núm. 4542/2021) que té un impacte significatiu en aquest àmbit. La sentència estableix que l’Administració Tributària no té permís per a examinar documents en dispositius electrònics, específicament ordinadors personals, excepte en unes certes situacions i sempre sota estricta supervisió judicial.

Anul·lació d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Múrcia

Aquesta decisió del Tribunal Suprem anul·la una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Múrcia, que va avalar l’acte dictat per un jutjat per a l’autorització d’entrada i accés a l’ordinador. En aquesta situació, es va permetre l’accés a l’ordinador del recurrent, considerant que un ordinador era equiparable a un domicili.

Límits per a examinar documents en dispositius electrònics

Tots dos òrgans judicials van entendre que el règim previst per a l’autorització d’entrada en domicili és equiparable a l’accés i tractament de la informació emmagatzemada en dispositius electrònics (ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, memòries, etc.).

Doctrina jurisprudencial del Tribunal Suprem

Els límits per a examinar documents en dispositius electrònics han estat clarament delineats pel Tribunal Suprem amb aquesta sentència. S’estableix que l’entrada i registre de domicilis constitucionalment protegits no poden autoritzar la còpia, precintat, captació, possessió o utilització de les dades contingudes en un ordinador. No obstant això, aquestes normes s’estenen a aquelles altres actuacions administratives que tinguin per objecte l’accés i tractament de la informació emmagatzemada en dispositius electrònics protegida pels drets fonamentals a la intimitat personal i familiar i al secret de les comunicacions.

Criteris de necessitat, adequació i proporcionalitat

El Tribunal Suprem ha equiparat l’autorització judicial per entrar en un domicili amb l’autorització per a obtenir dades informàtiques rellevants per a Hisenda. No obstant això, la Inspecció ha de seguir criteris de necessitat, adequació i proporcionalitat en examinar les dades.

Establiment de jurisprudència

La sentència estableix, a aquest efecte, la següent jurisprudència:

1) Limitacions en regles de competència i procediment

Les regles de competència i procediment que la llei processal estableix per a l’autorització judicial d’entrada en domicili constitucionalment protegit són inadequades per a autoritzar l’accés a dades en un ordinador quan aquesta activitat es produeix fora del domicili i pot afectar altres drets fonamentals.

2) Exigències de necessitat, adequació i proporcionalitat

A més, les exigències de necessitat, adequació i proporcionalitat de la mesura s’apliquen a les actuacions administratives que tinguin per objecte l’accés i tractament de la informació emmagatzemada en dispositius electrònics.

3) Avaluació per part del jutge de l’autorització

Aquestes exigències han de ser avaluades pel jutge de l’autorització, i l’administració no pot basar-se únicament en el seu relat, sinó que ha de sotmetre la informació a un mínim contrast i verificació.

Prioritat dels drets fonamentals

La protecció dels drets fonamentals prima sobre l’exercici de potestats administratives, especialment davant la falta d’una regulació legal completa, directa i detallada.

Col·laboració amb la Inspecció

En aquest context, és important destacar que la col·laboració amb la Inspecció és essencial, i qualsevol sol·licitud d’informació ha de ser atesa de manera oportuna i completa, sempre que sigui legalment requerida.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.

Consulti els nostres serveis aquí.

JDA/SFAI

print


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"