- 11 febrer, 2022
- Category: Empreses, Fiscal
La revista Emprendedores i Prodespachos publiquen l’opinió de la nostra experta, Mariela Asensio, en qüestions de regulació de l’IIVTNU (plusvàlua).
Tot seguit el link a la publicació i l’opinió de la nostra professional experta.
Link: opinió Mariela Asensio
“Des del 2017 el Tribunal Constitucional ha fallat en contra de la normativa de què regulava l’IIVTNU (plusvàlua), fins que finalment s’han declarat inconstitucional els articles que determinen la base imposable.
A corre-cuita i davant la impossibilitat que els ajuntaments estiguessin en condicions d’exigir l’impost, es va aprovar el Reial Decret Llei 26/2021, modificant la Llei Reguladora d’Hisendes Locals, la qual determina la nova forma de càlcul de la base imposable del impost. S’havia de modificar i se sabia des de la primera sentència el 2017, però no es comprèn per què s’ha fet esperar tant, creant situacions d’inseguretat jurídica als contribuents.
La nova forma de càlcul de la plusvàlua sembla més raonable i equitativa, ja que exclou l’obligació de liquidar qui pot provar que no hi ha hagut increment de valor dels terrenys, així com permet triar entre dos mètodes de càlcul, aplicant uns coeficients sobre el valor cadastral o pagar sobre la diferència entre el valor d’adquisició i de transmissió. Aquests coeficients màxims seran els aplicables fins que els ajuntaments no modifiquin les seves ordenances fiscals, per a això s’estableix un termini de 6 mesos.
Cal tenir en compte aquesta adaptació de la norma a la Sentència s’ha tramitat mitjançant decret llei, fet que podria tornar a declarar-se anticonstitucional, i en no poder tenir efectes retroactius, no regularia les transmissions realitzades amb anterioritat que encara no s’havien liquidat o autoliquidat , les quals continuaran estant òrfenes de norma i susceptibles ser recorregudes.”
JDA/SFAI