- 5 juliol, 2021
- Category: Uncategorized @ca
La Sala Setena, de el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), en una recent sentència de 24 de juny motivada per una qüestió prejudicial plantejada pel Jutjat del Social nombre 14 de Madrid, ha assenyalat que els contractes ‘fixos d’obra ‘, recollits en el conveni col·lectiu de la Construcció a Espanya, no prevenen abusos d’encadenar successius contractes per a cobrir necessitats permanents.
En la seva sentència, l’òrgan de justícia dictamina que, malgrat que la normativa estableix regles per a la renovació d’aquest tipus de contractes temporals, “no impedeix, en la pràctica, a l’ocupador tractar d’atendre a través d’aquesta renovació necessitats de personal permanents i estables “.
Segons el parer de Tribunal amb seu a Luxemburg, hi ha un “risc real de provocar una utilització abusiva d’aquest tipus de contractes” i indica que el citat conveni col·lectiu limita, en principi, l’adscripció del treballador a una sola obra, però permetre renovar els contractes fixos d’obra no prevé aquestes situacions.
Afegeix el tribunal que, si no hi ha mesures legals per prevenir els abusos, el conveni no permet prevenir la utilització successiva de contractes o relacions laborals de durada determinada.
La sentència respon a el cas d’un treballador a Espanya que va encadenar cinc contractes successius de la mateixa mena, que es van succeir sense interrupció. Aquest tipus de contracte temporal per obra o servei es va traspassar fins i tot a una nova empresa quan va obtenir l’adjudicació de l’obra en la qual treballa el demandant, que va acudir als tribunals perquè se li reconegués l’antiguitat des del primer contracte temporal i se li declarés com indefinit.
El TJUE manifesta, però, que correspon als tribunals espanyols determinar si als empleats amb contractes fixos d’obra els correspon una indemnització per cessament i, en cas afirmatiu, si aquesta és adequada per prevenir i sancionar aquests abusos.
JFA/SFAI