- 13 novembre, 2020
- Category: Legal
A partir del 23 de novembre, Espanya exigirà als viatgers internacionals procedents de fins a un total de 65 països de risc que tinguin una prova de PCR negativa en les 72 hores prèvies a l’arribada a Espanya per poder entrar al país, inclosos al llistat els Estats Units, França o Alemanya. La resolució estableix sancions de fins als 600.000 euros.
L’informem que al BOE del dia 12 de novembre s’ha publicat la Resolució de l’11 de novembre de 2020, de la Direcció General de Salut Pública, relativa als controls sanitaris a realitzar en els punts d’entrada a Espanya.
La present resolució tindrà efectes a partir del dia 23 de novembre i fins que el Govern declari la finalització de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, d’acord amb el que s’estableix en l’article 2.3 del Reial decret llei 21/2020, de 9 de juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.
Aquesta resolució deixa sense efectes la Resolució de 24 de juliol de 2020, de la Direcció General de Salut Pública, Qualitat i Innovació, relativa als controls sanitaris a realitzar en els punts d’entrada a Espanya.
Mitjançant aquesta Resolució es fa una actualització dels controls sanitaris a què s’han de sotmetre actualment tots els passatgers internacionals en els punts d’entrada. D’aquesta manera es manté el control de temperatura i el control visual en els mateixos termes que fins ara, i s’amplia l’abast del control documental a fi d’incloure l’exigència d’una prova diagnòstica d’infecció activa per SARS-CoV-2 amb resultat negatiu, realitzada en les setanta-dues hores prèvies a l’arribada, a tots els passatgers procedents de països/zones de risc. Aquesta mesura s’inclou entre les contemplades en la Recomanació (UE) 2020/1052 del Consell de la Unió Europea, en la qual també s’indica que, sempre que sigui possible, en les estratègies que decideixin els Estats membres, s’ha d’impulsar el desenvolupament de proves i d’aquesta manera limitar la utilització de les quarantenes com a mesura de restricció de la mobilitat.
Sancions de fins a 600.000 euros
En cas d’incompliment es preveu que s’apliqui el règim sancionador contemplat en la Llei General de Salut Pública de 2011, que preveu multes de 60.001 fins a 600.000 euros per a les infraccions molt greus, de 3.001 fins a 60.000 euros per a les greus i de fins a 3.000 per a les lleus.
Tots els passatgers que arribin a Espanya per via aèria o marítima s’hauran de sotmetre a un control sanitari abans de la seva entrada al país. Aquests controls podran incloure la presa de temperatura, un control documental i un control visual sobre l’estat del passatger.
A l’arribada a Espanya, en la realització del control sanitari documental, els passatgers que, procedint d’un país o zona de risc, no acreditin adequadament la realització d’una PCR amb resultat negatiu realitzada en les setanta-dues hores prèvies a l’arribada, s’hauran de sotmetre a la realització de la prova diagnòstica que estableixin els serveis de sanitat exterior.
També s’hauran de sotmetre a aquesta prova aquells passatgers respecte dels quals, després de la realització dels controls de temperatura, visual o documental, es determini que existeix sospita que puguin patir COVID-19. Alternativament, es podrà exigir una PCR en les següents 48 hores d’arribada, el resultat de la qual hauran de comunicar als Serveis de Sanitat Exterior.
Per a la designació de les zones o països de risc als quals s’exigirà la realització d’una PCR amb resultat negatiu, en el cas dels països de la Unió Europea, es prendrà com a referència els criteris contemplats en la recomanació del Consell del passat 13 d’octubre sobre un enfocament coordinat de la restricció de la lliure circulació en resposta a la pandèmia de COVID-19, i en el que afecta els països tercers la referència bàsica serà la incidència acumulada per 100.000 habitants en 14 dies.
Els operadors turístics i les companyies de transport aeri o marítim i qualsevol altre agent que comercialitzi bitllets aïlladament o com a part d’un viatge combinat han d’informar els passatgers, en l’inici del procés de venda dels bitllets amb destinació a Espanya, de l’obligatorietat del viatger de presentar el formulari de control sanitari a l’arribada, on s’inclourà la declaració de disposar d’una prova diagnòstica per a SARS-CoV-2 amb resultat negatiu realitzada en les setanta-dues hores prèvies a l’arribada als qui procedeixen de zones de risc.
Al formulari de control sanitari que tot passatger ha d’emplenar abans de la seva entrada al país es recollirà a partir d’ara una pregunta sobre si disposa d’una PCR negativa realitzada en les 72 hores prèvies a l’arribada a Espanya. El document haurà de ser l’original, redactat en castellà o anglès i podrà ser presentat en format paper o electrònic.
Formulari de control sanitari – via aèria:
https://www.boe.es/datos/imagenes/disp/2020/298/14049_5331.png
Formulari de control sanitari – via marítima:
https://www.boe.es/datos/imagenes/disp/2020/298/14049_5583.png
El llistat de països o zones de risc establert en l’annex II, així com els criteris emprats per a la seva definició, seran revisats cada quinze dies i la seva actualització serà publicada a la pàgina web del Ministeri de Sanitat: https://www.mscbs.gob.es i al web SpTH: https://www.spth.gob.es.
L’actualització de les revisions del llistat de països o zones es farà efectiva set dies després de la seva publicació, amb l’objectiu de permetre a les companyies de transport, agències de viatges i operadors turístics que ajustin les mesures informatives per als passatgers.
Llistat de països i zones als quals s’exigeix als passatgers que en procedeixen una prova diagnòstica d’infecció activa per SARS-CoV-2 amb resultat negatiu com a requisit d’entrada a Espanya
Països de la Unió Europea/Espai Econòmic Europeu
Criteri d’inclusió: zones de risc de color vermell o gris, sobre la base dels indicadors combinats segons Recomanació del Consell 2020/1475
- Alemanya.
- Àustria.
- Bèlgica.
- Bulgària.
- Txèquia.
- Xipre.
- Croàcia.
- Dinamarca (excepte les Illes Faroe i Grenlàndia).
- Eslovènia.
- Estònia.
- França.
- Grècia (excepte les regions de Kitri, Ionia Nisia, Dytiki Ellada i Sterea Ellada).
- Hongria.
- Irlanda.
- Islàndia.
- Itàlia.
- Letònia.
- Lituània.
- Luxemburg.
- Malta.
- Noruega (excepte les regions de Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland, Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Agder, Vestland, Trøndelag i Troms og Finnmark).
- Països Baixos.
- Polònia.
- Portugal (excepte la regió autònoma de les Illes Açores).
- Romania.
- Suècia.
- Liechtenstein.
- Eslovàquia.
Tercers països
Criteri d’inclusió: incidència acumulada superior a 150 per 100.000 habitants en 14 dies. (Font ECDC)
- Albània.
- Andorra.
- Argentina.
- Armènia.
- Aruba.
- Bahrain.
- Belize.
- Bòsnia i Hercegovina.
- Cap Verd.
- Colòmbia.
- Costa Rica.
- Unió dels Emirats Àrabs.
- Estats Units d’Amèrica.
- Federació Russa.
- Geòrgia.
- Gibraltar (Regne Unit).
- Guam.
- Jordània.
- Kuwait.
- Líban.
- Líbia.
- Macedònia del nord.
- Marroc.
- Moldàvia.
- Mònaco.
- Montenegro.
- Palestina.
- Panamà.
- Polinèsia Francesa (França).
- Puerto Rico.
- Regne Unit.
- San Marino.
- Saint-Martin.
- Sèrbia.
- Suïssa.
- Tunísia.
- Ucraïna.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.
JDA SFAI