- 2 setembre, 2020
- Category: Legal
El Govern d’Espanya ha anunciat el llançament de l’App Radar COVID per al proper 15 de setembre amb la finalitat de rastrejar les cadenes de contactes i possibles contagis com a mesura per fer front a la pandèmia. Aquestes aplicacions ja han estat implementades i estan en funcionament a diferents països europeus des de el passat mes de juny. Més enllà d’algunes crítiques referents a la instauració tardana d’aquesta eina, especialment tenint en compte que l’increment de turisme dels mesos anteriors; la veritat és que hi ha una gran preocupació referent al funcionament d’aquestes aplicacions, les dades que emmagatzema, i a qui es transmet aquesta informació. També hi ha la creença que l’element clau per a realitzar el rastreig és la geolocalització de l’usuari, i que aquesta informació pot ser utilitzada per a altres finalitats de control.
Aquesta aplicació no requereix dades personals ni permisos de localització, ja que el seu funcionament està basat en l’ús de la connexió Bluetooth que han de tenir activats els dispositius mòbils. Quan dues persones que la tenen descarregada passen més de 15 minuts junts a menys de 1,5 metres de distància, els dos dispositius intercanvien unes claus, elaborant així un registre anonimitzat a què el mateix usuari tampoc pot accedir ni desxifrar.
Radar Covid serà de codi obert, però de moment no és possible revisar-lo. Un codi que és alliberat en obert permet poder ser auditat i revisat per tercers, garantint així la seva fiabilitat i transparència. Aquesta aplicació es va implementar com a prova pilot a Canàries durant els mesos de juny i juliol. L’Agència Espanyola de Protecció de Dades va lamentar en el seu comunicat de data 23 de juny que l’eina s’havia desenvolupat sense la seva participació, a excepció d’un procediment d’actuacions d’investigació iniciat el 21 de maig i que no havia estat conclòs. També van aprofitar per recordar en aquest comunicat que el responsable del tractament, és a dir, el Govern, ha de tenir en compte la protecció de dades des del disseny de el projecte.
Alguns experts consideren que ha de dur-se a terme una Avaluació d’Impacte relativa a la protecció de dades abans de començar a utilitzar una aplicació ja que el tractament de dades de caràcter especial a gran escala pot comportar un alt risc. No obstant això, segons les informacions facilitades per les fonts governamentals asseguren que no existeix tal tractament pel que fa tota la informació està anonimitzada, i únicament es pot accedir als registres de rastreig per part de les autoritats sanitàries.
A tall de conclusió, podem afirmar que, tot i que ha existit una manca de transparència, l’app Radar Covid no incompliria amb la normativa aplicable en matèria de protecció de dades en tant que, segons les informacions rebudes, ni tan sols es pot considerar que s’estigui fent un tractament de dades de caràcter personal.
De tota manera, perquè l’ús de l’aplicatiu sigui efectiu és fonamental que els ciutadans utilitzin aquesta eina, cosa que no està a l’abast de tots. A Itàlia a finals de juliol només el 8% de la població s’havia descarregat l’aplicació.
Resulta evident que davant la pandèmia que està patint el món sencer cal que els governs desenvolupin tots els seus recursos efectius, inclosos els que s’estiguin basats en les noves tecnologies, però això ha d’anar acompanyat d’un compliment de la normativa aplicable així com de la màxima transparència possible, precisament per garantir els drets del ciutadà.
Lluís Valls
Advocat JDA/SFAI