- 8 abril, 2020
- Category: Opinió
Dissabte 28 de març va ser publicat al BOE, el Reial decret llei 9/2020, de 27 de març, pel qual s’adopten mesures complementàries, en l’àmbit laboral, per pal·liar els efectes derivats de l’COVID-19.
Els elements més destacats en l’àmbit laboral es desenvolupen en l’article 2 de Mesures extraordinàries per a la protecció de l’ocupació i en el qual s’estableix que la força major i les causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció en què s’emparen les mesures de suspensió de contractes i reducció de jornada previstes en els articles 22 i 23 de Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, no es podran entendre com a justificatives de l’extinció de el contracte de treball ni de l’acomiadament, i en l’article 5, en el qual es desenvolupa la interrupció del còmput, tant de durada del contracte, com dels períodes de referència equivalents a el període suspès per als contractes temporals.
Un altre aspecte destacat es desenvolupa a la disposició addicional 2a, en el qual s’estableix que les sol·licituds que continguin falsedats o incorreccions de les dades en les sol·licituds de les empreses, donaran lloc a sancions. S’estableix que serà sancionable la conducta de l’empresa consistent en sol·licitar mesures que no hagin resultat necessàries, quan donin lloc a prestacions indegudes, l’empresa haurà d’ingressar l’import d’aquestes prestacions.
Amb aquest Reial decret, el Govern s’ha deixat portar clarament per les peticions que li exigien els sindicats i l’ala més esquerrana i s’ha posat clarament en contra a totes les associacions empresarials, mentre no atén les peticions d’aquestes organitzacions en el sentit de suspendre, durant el període de crisi, les cotitzacions dels autònoms, de la seguretat social o dels impostos.
En realitat, i en la pràctica, el que està fent el govern amb aquesta mesura és encarir l’acomiadament, ja que seria considerat com un acomiadament improcedent, si no és per causes disciplinàries.
Aquest Reial decret i el to de la seva ministra de Treball, incriminant veladament als empresaris, no ajuda a generar la confiança necessària que necessitarem per remuntar la important caiguda de l’activitat, un cop superada la crisi sanitària.
També es regula, en el Reial Decret, en l’article 3, mesures de desenvolupament de l’RD 8/2020 per agilitar l’abonament i la prestació per desocupació, així com en el seu article 4, mesures extraordinàries aplicables a les societats cooperatives, en la qual es dota el Consell Rector de competències per aprovar la suspensió total o parcial de les prestacions de treball als seus socis, quan per falta de mitjans no pugui ser convocada l’Assemblea General.
Diumenge el Consell de Ministres va acordar un nou paquet de mesures com és la prohibició d’acudir a centre de treball a totes les activitats que no siguin essencials, mitjançant un permís retribuït. Podeu veure les mesures a la nostra circular: aquí.
En JDA, els nostres professionals segueixen al
servei dels nostres clients i seguirem atenent-a les seves consultes i necessitats. Una persona del nostre equip seguirà atenent el telèfon, però agrairem es dirigeixin a través de correu electrònic, al professional que normalment els atén o al correu info@jda.es
Joan Díaz
Director General JDA/SFAI