6 novetats fiscals

La crisi econòmica com a conseqüència de la pandèmia COVID-19 amenaça amb una pròxima reforma fiscal amb una nova volta de rosca a el sistema impositiu. El que sens dubte sembla clar és el fet que el Govern com a conseqüència de les seqüeles econòmiques de la pandèmia promourà una reforma fiscal en les pròximes setmanes per finançar la reconstrucció econòmica, i que aquesta es donarà suport fonamentalment en dos pilars:

  • La implantació de nous tributs, principalment a les grans fortunes, a les transaccions financeres i als serveis digitals.
  • L’increment gradual i progressiu dels impostos preexistents, així com l’harmonització dels tributs cedits a les comunitats autònomes.

Analitzem a continuació les diferents figures tributàries que podrien formar part d’aquesta reforma.

1. TAXA DE RECONSTRUCCIÓ 

Aquesta taxa podria substituir l’actual impost sobre el patrimoni, que encara que durant els anys 2008 a 2010 va ser suprimit per la Llei 4/2008, de 23 de desembre, va tornar a restablir-per Reial decret llei 13/2011, de 16 de setembre, amb caràcter temporal; si bé per a l’any 2020 tornarà a exigir-se, ja que el Reial decret llei 18/2019, de 27 de desembre, pel qual s’adopten determinades mesures en matèria tributària, cadastral i de Seguretat Social, publicat al BOE de 28 de desembre de 2019, estén el manteniment del gravamen a l’exercici 2020.

No obstant això, i a diferència de l’Impost sobre el Patrimoni, la Taxa de Reconstrucció presentaria les següents característiques:

-No podria bonificar per les comunitats autònomes.

-Estaria exempta l’habitatge habitual fins a 400.000 euros.

S’establirien els següents tipus de gravamen:

– 2,5% a partir de 10.000.000 d’euros.

– 3,5% a partir de 100.000.000.

– 3% a partir de 50.000.000 euros.

– 2% per a patrimonis nets a partir de 1.000.000 d’euros.

-La major part de l’impost recauria sobre els 1.000 patrimonis més alts.

-Podria suposar una recaptació al voltant de l’1% de l’PIB (sobre 11.000 milions d’euros).

 

2. IMPOST SOBRE LA RENDA DE LES PERSONAS FÍSIQUES

Es realitzarien els següents ajustos:

Increment de 2 punts dels tipus impositius per als contribuents amb rendes superiors a 130.000 euros.

Increment de 4 punts per la part que excedeixi de 300.000 euros.

El tipus estatal sobre les rendes de capital s’incrementaria en 4 punts percentuals per a aquestes rendes superiors a 140.000 euros.

3. IMPOST SOBRE SOCIETATS

Es plantegen els següents canvis:

Imposició d’un tipus mínim de l’15% per a totes les empreses.

El tipus mínim serà de l’18% per a bancs i companyies petrolieres.

Les societats d’inversió de capital immobiliari, les conegudes com SOCIMI, hauran de tributar a el tipus de gravamen de l’15 per 100 dels beneficis no distribuïts.

4. TAXA TOBIN

Es tracta d’un impost indirecte de nova creació:

Gravarà les operacions d’adquisició d’accions en societats espanyoles el valor de capitalització borsària sigui superior als 1.000 milions d’euros.

L’adquisició de títols d’empreses estrangeres, tot i que cotitzin a l’IBEX-35, estarà exempta.

 

5. TAXA GOOGLE

És un impost que gravarà algunes operacions realitzades per les grans multinacionals tecnològiques que en l’actualitat no tributen:

S’estableix un tipus de el 3% als ingressos generats per serveis de publicitat dirigida en línia, serveis d’intermediació en línia i la venda de dades obtingudes a partir d’informació proporcionada per l’usuari.

Afecta a empreses amb ingressos anuals mundials de al menys 750 milions d’euros i ingressos a Espanya superiors a 3 milions (per exemple: Google, Facebook i Amazon).

Estarien exempts de l’impost:

– Les vendes de béns o serveis contractats en línia a través del web del proveïdor d’aquests béns o serveis en què el proveïdor no actua com intermediari.

– Les prestacions digitals que siguin realitzades entre entitats que formen part de un grup amb una participació, directa o indirecta, d’el 100%.

– Determinats serveis financers.

– El comerç electrònic que implica la venda de béns o serveis entre els usuaris en el marc d’un servei d’intermediació en línia.

6. IMPOSTOS SOBRE SUCCESSIONS I DONACIONS I TRANSMISSIONS PATRIMONIALS

Es pretén aprovar un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes que resolgui les mancances, asimetries i ambigüitats de el sistema actual:

L’objectiu és evitar la competència deslleial entre regions per atenuar el dúmping fiscal, sense afectar l’autonomia fiscal.  En principi això implicaria que es obligaria a determinades comunitats autònomes a pujar impostos, tot i que hi hauria una forquilla que els permetria tenir els tipus més baixos del conjunt de les autonomies.

 

JDA/SFAI

print


Dejar un comentario "El nombre que nos facilite aparecerá publicado junto a su comentario"